PostHeaderIcon Biografie

Sinds 1990 ben ik bezig met het maken van kunst. Ik heb van alles gemaakt in mijn leven. Ik kan niet stilzitten, dus als ik lekker bezig kan zijn, voel ik mij in mijn element. De eerste periode schilderde ik met olieverf en ik gebruikte als onderwerp Kenia. Ik maakte schilderijen van mensen zoals ik ze zag, maar ook maskers, schilden, houtsnijwerken en beelden.

In 1991 ging ik op vakantie naar Aruba en ik werd al gauw gegrepen door de vormen van de houtsnijwerken die men daar maakte, maar ook zeker door het land. Die prachtige kleuren en natuurschoon. Door het geweldige daglicht zijn de kleuren daar zo intens. Begin 1992 ben ik voor het eerst naar Jamaica gereisd. De plaatselijke bevolking, de rastafarians, imponeerde mij met hun enorme haardossen. Een geheel nieuwe inspiratiebron, wat ik heel lang als thema voor mijn schilderijen heb gebruikt.

Tegenwoordig gebruik ik veel kleur in mijn werken in tegenstelling tot het vroegere werk wat ik heb gemaakt. Ik ben een man van uitersten dus als ik zeg kleur, dan bedoel ik ook echt veel en felle kleuren! Ik gebruik in mijn werken soms reliëf, doeken met lagen verf en ook gebruik ik regelmatig, niet altijd, toevoegingen zoals karton, papier, hout, touw, staal, spijkers en glas. Eén kenmerkend terugkerend onderwerp is “mijn” vogel, bont gekleurd en vrolijk!

Ik exposeerde eens in een kunstcafé. Daar zat ik aan de bar, mijn eigen werk te bewonderen. Toen kreeg ik “het”nieuwe idee. Er is meer dan alleen maar schilderijen. Mijn vogels moeten echt vliegen… LOS! Ik ging aan het werk en daar ontstond de eerste Bird Creation, een wandobject. Mijn Bird Creations vlogen de wijde wereld in!

Op naar de volgende stap. Mijn Birds vliegen nu wel los, maar hangen nog steeds aan de wand. Ik bedacht me dat ze los in een ruimte moeten kunnen vliegen, dus op een mooi voetstuk van een fraaie steensoort. Ze zijn dubbelzijdig, dus je hebt twee vogels in één en zijn wel 25cm. dik. Echte blikvangers door het ontwerp, de stenen sokkel, de vorm en vooral door de kleurstellingen.

Soms maak ik wel eens een zij stap. Dan ontwerp ik een serie schilderijen met een totaal ander onderwerp. Ik heb een serie schilderijen gemaakt met gitaren op mijn manier, met extreem veel reliëf, veroorzaakt door houten planken, balken, metaal, snaren, slotbouten en bladmuziek en dit keer met aardetinten gecombineerd met een fel blauwe kleur. Mensen die mijn werk kennen, en die gitaar doeken hebben bekeken, waren meteen verrast. Een echte “Harold Scheffer” maar dan weer heel anders!

In 2009 werd mijn interesse gewekt door het lassen van objecten. Ik heb diverse objecten gemaakt en ze doen denken, al zeg ik het zelf, aan de grote kunstenaar “Picasso”. Eén van de kunstenaars waar ik een enorme liefhebber van ben.

De uitdaging voor mij is om steeds nieuwe dingen te creëren met de ingrediënten van al mijn inspiratie bronnen.

Harold Scheffer.